Zoals een adviesbureau betaamd, zijn we ook goed op de hoogte van de vakliteratuur. Jaarlijks zorgen we ervoor dat we de belangrijkste nieuwe werken in ons bezit krijgen en nieuwe ideeën evalueren en op bruikbaarheid toetsen. Van ieder boek dat we aan onze bibliotheek toevoegen maken we een kort verslag. U vindt de samenvattingen op deze pagina, gesorteerd op jaar van uitgave van het boek. Mocht u geïnteresseerd zijn in onze mening over een boek, maar de samenvatting niet op deze pagina kunnen vinden, laat het ons dan weten. Bekijk deze pagina gesorteerd op [alfabet|publicatiejaar].
Software Testing An ISTQB-BCS Certified Tester Foundation guide
Wie zich wil voorbereiden voor het ISTQB Certified Tester Foundation Level examen zal veelal een training van enkele dagen volgen waarin alle noodzakelijke onderwerpen die voor het halen van het examen verplichte kost zijn worden besproken. Toch is er na afloop van zo’n training vaak behoefte aan naslag en verdieping. Brian Hambling en anderen zijn handig in deze behoefte gesprongen met dit boek.
Het bijzondere van Software Testing is, dat het is uitgegeven door de British Computer Society, de oorspronkelijke bedenkers van de syllabus van het ISTQB programma. De informatie uit het boek komt dus dicht van de bron en volgt de syllabus van het ISTQB Certified Tester programma nauwkeurig. De voorbeelden en verdiepingen in het boek zijn verhelderend. De auteurs werken met duidelijke voorbeelden en schuwen een opgeheven vinger niet, zonder al te hoog in de boom te klimmen, getuige zinsnedes als: “Software testing is neither complex nor difficult to implement, yet it is a discipline that is seldom applied with anything approaching the necessary rigour to provide confidence in delivered software.”. Bijna Engelse humor, als het niet zo’n serieuze ondertoon had gehad.
Ook heel goed is de manier waarop ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een begripscontrole, aan de hand waarvan de lezer kan bepalen of het hoofdstuk nog eens nagelezen moet worden. Ook de vele tabellen en illustraties maken het boek goed leesbaar.
Het boek is zonder meer een aanrader, en dan bij voorkeur de epub op een eenvoudig te doorzoeken boeklezer.
| Brain Hambling e.a. | 2015 | ISBN 1-78017-299-0 | Engels
Leidraad Test en Acceptatie softwareproducten en computersystemen in de zorg
Het testen van informatiesystemen in grote ziekenhuizen heeft in de afgelopen jaren een professioneel niveau bereikt. De auteurs doen met deze leidraad een boekje open over het testen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en doen ondermeer verslag van testvisie, teststrategie en een keur van methoden en herbruikbare procedures. Het boek is kleurrijk vormgegeven, met veel foto’s en illustraties.
Deze leidraad is op sommige punten meer een bloemlezing uit eigen werk dan een methodische beschrijving van een testaanpak, maar door dit gezichtspunt wordt wel een verfrissende en leerzame kijk op testen-in-de-zorg-anno-2013 bereikt. De beschreven procedures vormen hierbij een waardevolle ondersteuning.
De tekst ‘Geen paniek!’ op de omslag kan refereren naar het Transgalactisch Liftershandboek, een fictieve gids met wetenswaardigheden voor trangalactische lifters. Deze gids is populairder dan de eveneens fictieve Encyclopedia Galactica, ondanks dat de gids niet altijd even betrouwbaar is als die encyclopedie. Dit komt omdat de gids iets goedkoper is en de tekst ‘geen paniek’ op de kaft gedrukt staat.
Rudi Niemeijer en Ton Kunen | 2013 | ISBN 90-82-03390-8 | Nederlands
Lees verder →101 tips voor testers
Wat een leuk vormgegeven hard cover boekje met 101 tips voor testers. Na het lezen van alle tips, blijken sommige auteurs wel meer dan 1 tip te hebben, maar dat mag de pret niet drukken. Bij enkele tips vraag ik me af of deze gegeven worden door een professional uit ons vakgebied testen. Doch vele tips zijn ook erg leuk en informatief. Het valt wel op dat het merendeel van de tips gaan over open, eerlijk en breed communiceren met alle betrokkenen. Maar ja, dat wisten we natuurlijk al.
Diverse auteurs | 2013 | z. ISBN | Nederlands
Lees verder →Software Test Attacks to Break Mobile and Embedded Devices
Jon Duncan Hagar schrijft een erg taai en schools boek van bijna 300 pagina’s over diverse manieren om mobiele- en embedded devices te testen. Hij verwijst in dit boek wel heel veel naar de verschillende “How to Break…” werken van James A. Whittaker en diverse andere schrijvers. Zijn 33 beschreven “Attacks” zijn geen echte aanvallen, maar meer een mogelijke aanpak om mobiele of embedded software te testen. Voor diegene die eens een stukje stevige kost wil betreffende dit onderwerp een aanrader, maar voor de meeste lezers zullen één of meerdere specifieke “aanvallen” uit de inhoudsopgave volstaan.
| Jon Duncan Hagar | 2013 | ISBN 978-1-4665-7530-1 | Engels
TMap Next in Scrum
Het arsenaal aan TMap-boeken heeft er weer een nieuw lid bij. De inleiding begint hoopvol, hier wordt aangeven dat TMap Next inpasbaar is door de adaptieve en flexibele aanpak. Vervolgens worden kort en helder de begrippen ‘Lean’, ‘Agile’ en ‘Scrum’ beschreven. Bij de algemene visie van testen binnen Agile geven de auteurs duidelijk aan hoe het testen binnen Agile projecten afwijkt ten opzichte van traditionele (lees ‘waterval’) projecten. Het hart van het boek, TMap Next en Scrum, beschrijft op een heldere manier hoe het adaptieve TMap Next ingepast kan worden als integraal onderdeel van de Scrum aanpak. Hier krijgen ook alle fasen en activiteiten uit TMap Next hun plek binnen een Scrum project. In de laatste paragraaf wordt nog eens een visuele samenvatting gegeven hoe TMap Next te integreren is met Scrum. Samengevat een helder boekje. De inleiding heeft niets teveel gezegd, maar toch zal gedegen TMap- en Scrumkennis nodig zijn om alle beschreven aspecten in praktijk goed toe te passen.
| Leo van der Aalst en Cecile Davis | 2012 | ISBN 978-90-75414-58-5 | Nederlands
How Google Tests Software
Een makkelijk te lezen boek, maar het heeft soms wel een wat technische inslag. Het valt wel op dat James, Jason en Jeff een groot deel van dit boek wijden aan de organisatie en de verschillende rollen die Google onderscheidt tijdens het “Agile en test driven development”. Daarnaast zijn in de boek diverse interviews opgenomen met test medewerkers van Google. Bijzonder is hoofdstuk 5 waarin de toekomst van de huidige testrollen binnen Google worden beschreven. Dit voorspelt niet veel goeds voor de tester die alleen maar testen kan.
| James Whittaker, Jason Arbon en Jeff Carollo | 2012 | ISBN 978-0-321-800302-3 | Engels
Exploratory Software Testing
Sinds het ontstaan van de General Functionality and Stability Test Procedure van James Bach in 1999 wordt Exploratory Testing door ongeveer de helft van de testers als wondermiddel en de andere helft als rekbare definitie van ‘error guessing’ gezien. Door de verschillende interpretaties is Exploratory Testing nooit echt immens populair geworden hoewel er veel waarde aan wordt toegeschreven. Met het verschijnen van dit boek komt daar wellicht verandering in.
James Whittaker is Test Engineering Director bij Google en was voorheen teamleider Exploratory Testing bij Microsoft.
James A. Whittaker | 2010 | ISBN 0-321-63641-0 | Engels
Lees verder →